Sınavı tamamladıktan sonra Cevapları Kontrol Et butonunu tıklayıp sonuçları görebilirsiniz
1) I. Baca Temizleyicileri Kanunu
II. Fabrikalar Kanunu (Çırakların Sağlığı ve Morali adlı yasası)
III. Fabrikalar Yasası
IV. On Saat Yasası
Hangi kanunlar sanayi devriminde çıkarılmış kanunlardır?
2) I. Dilaver Paşa Nizamnamesi
II. Maadin Nizamnamesi
III. Mecelle Kanunu
IV. Umumi Hıfzısıhha Kanunu
Hangi kanunlar cumhuriyet öncesi çıkarılmış kanunlardır?
3) * Günlük çalışma süresini 10 saat olması ve dinlenme süreleri verilmesi
* İşçilere yatacak yer sağlanması,
* İşçi ücretlerinin öncelikli olarak ödenmesi ve işe hazır beklemeyen işçilere çalıştırılmasalar dahi ücret ödenmesi gibi başlıklar
4) * Madenlerde angarya çalıştırma yasaklanmış
* Kazaları önlemek için malzemeleri idareden talep etme hakkı verilmiş
* Kazaların mevcut idareye bildirilmesi
* Madenlerde doktor ve eczane bulundurulması
* İş kazasına uğrayan işçilere ve ailelerine tazminat ödenmesi
* Kusuru bulunan işverenin para cezası ile cezalandırılması
Yukarıda belirtilen kanun maddeleri Osmanlı Döneminde hangi kanun ile yürürlüğe girmiştir?
5) Hangi kanun ile «İş kazasında kusuru bulunan işverenin para cezası ile cezalandırılması « maddesi ilk defa yürürlüğe girmiştir?
6) Ülkemizde hangi kanun ile ilk defa «Hamile kadınların doğum sürecinden önceki 3 ay boyunca ağır hizmetlerde yer almasının yasaklanması» maddesi yürürlüğe girmiştir?
7) Ülkemizde «Sağlık ve güvenlik koşullarını sağlamayan maden işletmelerinin ise; ruhsatname ve imtiyazları feshedilebilmesi « maddesi hangi kanun ile ilk defa yürürlüğe girmiştir?
8) Zehirleri bitkisel, hayvansal ve mineral kaynaklı olmak üzere üçe ayırmış ve bu ayrım yıllar boyu kullanılmıştır. Bu ayrı yapan bilim insanı aşağıdakilerden hangisidir?
9) Her madde zehirdir, zehirli olmayan madde yoktur ilacı zehirden ayıran dozdur. Düşüncesiyle modern toksikolojinin temelini atan Alman düşünür ve hekim kimdir?
10) Avrupa da sağlık ve güvenlik koşullarının iyileştirilmesi yönünde yapılan çalışmaların başlatılmasındaki başlıca sebep aşağıdakilerden hangisidir?
11) Türkiye’de çalışanlara sendika kurma hakkı ilk olarak hangi yılda ve hangi yasada tanınmıştır?
12) İSG’nin tarihsel gelişimine bakıldığında sorunların hangi alanda başlangıç gösterdiği anlaşılır?
13) İş sağlığının babası olarak bilinen Dr. Bernardino Ramazzini’yi, kendinden önceki düşünürlerden ayıran temel fark nedir?
14) Osmanlı’nın son zamanlarında sanayileşme adına göze batan tek faaliyet aşağıdakilerden hangisidir?
15) M. Ö. 2000’lerde Babil İmparatorluğunun kurucusu ................ tarafından hazırlanan kanunlarda iş sağlığı ve güvenliği hususunda hükümler bulunmaktadır.
Cümlede boş bırakılan yere aşağıdakilerden hangisi getirilmelidir ?
16) Dünyada ilk mineroloji bilgini olan ve bazı zehirlerin etkisini belirleyerek, koruyucu önlemler alan kişi aşağıdakilerden hangisidir?
17) Osmanlı İmparatorluğu’ nda ilk sanayi kuruluşları hangi padişah döneminde faaliyete geçmiştir?
18) 1930 yılında yürürlüğe konulan ve iş yerlerine sağlık hizmetlerinin götürülmesini sağlayan kanun aşağıdakilerden hangisidir?
19) Çalışanların verimli olabilmesi için yüksek enerjili besinlerle beslenmesi gerektiğini ifade eden tarihçi aşağıdakilerden hangisidir?
20) Osmanlı Sonrası kömür işçilerinin çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik hükümler ilk hangi yasa ile getirilmiştir?
21) İnsanların çalıştıkları iş ve bu açıdan yaşadıkları sağlık problemlerine yönelik olarak karşılaştıkları sorunsalları işaret eden M.Ö. 2600’lü yıllar içerisinde yaşamış olan, Antik Mısır’da mimar ve mühendis olarak çalışmasının yanında hekim ve rahiplik de yapmış olan ilk kişi aşağıdakilerden hangisidir?
22) Mısır piramitlerinin yapımı esnasında meydana gelen kazalarda çok sayıda kişinin ölmesi ve çalışanlarda sıklıkla bel sorunlarının görüldüğüne yönelik tespitlerde bulunan mimar ve mühendis olarak çalışmasının yanında hekim ve rahiplik de yapmış olan ilk kişi aşağıdakilerden hangisidir?
23) *Yapılan evin yıkılması durumunda bina sahibinin hayatını kaybetmesi karşılığında, binayı inşa eden kişi ölüm cezasına çarptırılır.
* Yapılan evin yıkılması durumunda bina sahibinin oğlunun hayatını kaybetmesi karşılığında, binayı inşa eden kişinin oğlu ölüm cezasına çarptırılır.
* Yapılan evin yıkılması durumunda bina sahibinin kölesinin hayatını kaybetmesi karşılığında, binayı inşa eden kişi aynı vasfa sahip bir köleyi bina sahibine vermekle mükelleftir.
Yukarıda belirtilen maddeler hangi kanunda geçmektedir?
24) I. Heredot Çalışanların verimli olabilmesi için yüksek enerjili besinlerle beslenmeleri
II. Hipokrates Çalışma pozisyonlarından ileri gelen şekil bozuklukları
III. Plato Kurşunun zararlı etkilerinden söz etmiş, kurşun koliğini tanımlamış
Yukarıda verilen eşleşmelerden hangileri doğrudur?
25) Hipokrat’ın çalışmalarını geliştirmiş ve çalışanların yalnızca sağlık ve güvenlik sorunlarının belirlenmesini ve tanımlanmasını değil, aynı zamanda zararlı etkilerden korunmaya yönelik tedbirlerin alınması gerekliliğine yönelik vurgulamalar yapan filozof hekim hangisidir?
26) Çalışma ortamı içerisinde yer alan tehlikeli tozlara karşı korunmanın sağlanabilmesi amacıyla çalışanların başlarına maske yerine kullanılmak üzere torba geçirmeleri gerekliliğini ifade
27) I. Borçlar Kanunu
II. Umumi Hıfzıssıha Kanunu
III. Ereğli Havza-ı Fahmiye Maden Amelesinin Hukukuna Müteallik Kanun
IV. Ameleperver Cemiyeti
Yukarıda bahsi geçen kanunlardan hangisi veya hangileri Osmanlı sonrası dönemde çıkmıştır?
28) 1967 yılında çıkarılan ve Anayasa Mahkemesi tarafından üsul yönünden bozulan iş kanunu aşağıdakilerden hangisidir?
29) I. 3008 sayılı iş kanunu
II. 4857 sayılı iş kanunu
III. 1475 sayılı iş kanunu
Yukarıda verilen iş kanunlarının yürürlüğe girişi sırası aşağıdakilerden hangisinde doğru verilmiştir?
30) Zehirli maddelerin analitik yöntemlerle tanımlanabileceğini ileri sürmüş yeni yöntemler geliştirerek toksikolojinin ilerlemesine öncülük eden bilim adamı kimdir?
31) İhtiyat ve teavün sandığı adıyla yardımlaşma sandıkları kurulmasını ve bunların amele birliği içinde birleştirilmesi öngörülmüştür. Bu madde hangi kanun ile yürürlüğe girmiştir?
32) Beden hareketleri ile fizyoloji ve tedavi ilişkisini de kuran ilk tıp doktoru olarak bugünkü spor hekimliği kavramının kurucusu olarak da kabul edilen hekim aşağıdakilerden hangisidir?
33) I. Paracelsus ‘‘Bütün maddeler zehirdir. Zehir olmayan hiçbir madde yoktur. Uygun doz, zehir ve ilaç arasındaki farkı ortaya çıkarır.’’ diyerek toksikolojinin temellerini atmıştır.
II. Agricola Kurşun ve civa zehirlenmelerinin belirtilerini saptamıştır
III. Ramazzini Tozun önlenmesi için maden ocaklarının havalandırılmasını önermiştir
Yukarıda belirtilen ifadelerden hangileri yanlıştır?
34) Sanayi devrimi sonrası İngiltere’ de fabrikatör olan, vicdani refleksler göstererek kendi fabrikalarında çalışma sürelerini kısaltmış, belirli yaşın altındaki çocukları çalıştırmamış ve kendi fabrikasındaki işçilerin çalışma koşullarının düzeltilmesi yönünde çabalarda bulunmuştur. Yukarıda belirtilen fabrikatör aşağıdakilerden hangisidir?
35) 9 yaşın altındaki çocukların çalıştırılmaması
18 yaşından küçüklerin gece çalıştırılmaması
18 yaşından küçüklerin gündelik 12 saatten fazla çalıştırılmaları yasak
Fabrikaların denetlenmesi için iş müfettişlerinin görevlendirilmesi
Yukarıda belirtilen kanun maddeleri İngiltere de hangi kanun ile yürürlüğe girmiştir?